MARCAJE RUTIERE


1: Marcaje rutiere longitudinale

Marcaj de separare a sensurilor de circulatie format dintr-o linie discontinua simpla. Marcaj de delimitare a partii carosabile cu linie discontinua

- acest marcaj format dintr-o linie intrerupta, permite conducatorilor de vehicule sa execute toate manevrele ce presupun trecerea peste marcaj.
Marcaj de separare a sensurilor de circulatie format dintr-o linie continua simpla. Marcaj de delinitare a partii carosabile cu linie discontinua.

- acest marcaj format dintr-o linie continua, nu permite conducatorilor de vehicule sa execute manevre ce presupun trecerea peste marcaj.
Marcaj de separare a sensurilor de circulatie format dintr-o linie continua dubla. Marcaj de delimitare a benzilor de circulatie de acelasi sens cu o linie discontinua. Marcaj de deminitare a partii carosabile cu linie discontinua.

- acest marcaj format dintr-o linie continua dubla, nu permite conducatorilor de vehicule sa execute manevre ce presupun trecerea peste marcaj.
Marcaj de separare a sesurilor de circulatie format dintr-o linie continua, dublata cu una discontinua. Marcaj de delimitare a partii carosabile cu linie continua.

- in cazul acestiu marcaj conducatorii de vehicule aflati pe sensul de mers alaturat liniei discontinue au dreptul de a executa manevre ce presupune trecerea peste marcaj.
Marcaj pentru benzi cu circulatie reversibile

- prezenta acestui tip de marcaj presupune inexistenta unei axe a drumului fixa, acesta mutandu-si pozitia odata cu numarul benzilor pe fiecare sens de mers.
Marcaj pe drumuri cu zona verde separatoare

- in cazul acestiu tip de marcaj conducatorii de vehicule nu au voie sa execute manevre ce presupune trecerea peste matcaj.
Marcaj la apropierea de o intersectie

- marcajul format din linii intrerupte este pentru demarcarea benzilor de circulatie, iar sagetile indica selectarea directiilor de mers in intersectie.
Marcaj pe o banda de decelerare

- se amplaseaza in scopul creerii posibilitatii conducatorilor de vehicule sa reduca viteza de deplasare pentru executarea virajului la dreapta pe drumul lateral, fara a incurca vehiculele ce vin din spate.
Marcaj pe o banda de accelerare

- se amplaseaza in scopul creerii posibilitatii conducatorilor de vehicule sa mareasca viteza de deplasare pana la nivelul celui cu care circula vehiculele angajate deja in trafic.
Marcajul benzii suplimentare pentru vehicule lente

- se intalneste pe benzile special amenajate pe drumurile in panta in scopul asigurarii fluentei circulatiei.
Marcajul benzii de stocaj pentru virajul la stanga

- se intalneste pe benzile special amenajate in scopul crearii posibilitatii conducatorilor de vehicule de a opri pentru a se asigura inaintea virajului la dreapta sau la stanga.